0
0

Як визначити розмір дитячого одягу за віком: корисні рекомендації та інструкції

22.02.2024
297
Як визначити розмір дитячого одягу за віком: корисні рекомендації та інструкції

Розмірна сітка дитячого одягу суттєво полегшує вибір вбрання для дитини будь-якого віку. Однак, існує багато нюансів, як, користуючись нею, знайти саме ту кофту або штани, які добре сядуть і будуть зручні. Коли купуєте в інтернет-магазині це може стати справжньою проблемою. Основний нюанс у тому, що багато виробників пропонують свої таблиці та мають власні лекала. Про всі деталі розповімо далі.

https://suzie.ua/storage/products/images/medium/GzBJoxQk2z16ahdQHh04flIW7RVRCfBoh6cR3Ypi.jpg.webp

Стартові правила та рекомендації

Що б ви не купували, повсякденні сукні для школярки або наряд для новонародженого, важливо, щоб дитині було зручно і нічого не сковувало рухів. До вашої уваги правила, яких потрібно дотримуватися. Конкретніше:

  • перед зняттям мірок одягніть на дитину тонку і легку білизну — це дасть можливість зробити більш точні виміри;
  • вивчіть таблицю розмірів дитячого одягу конкретного виробника, оскільки, зазвичай, є серйозні відмінності;
  • знімайте мірки перед кожною покупкою — діти дуже швидко ростуть;
  • якщо хоча б один параметр підходить відразу під 2 розміри, віддайте перевагу більшому, в ньому буде комфортніше;
  • будьте уважні, якщо дитячі розміри одягу представлені іншими країнами виробниками – вони можуть бути як маломірки, так і стандартні.

Трапляється, що батьки хочуть вбрання на кілька сезонів і вирішують придбати на 2-3 розміри більше. Це погана ідея, адже, по-перше, річ погано сидітиме, по-друге, викличе дискомфорт у дитини, по-третє, дитина може стати об'єктом глузування, що точно не потрібно.

Правильне зняття мірок: що потрібно врахувати

Дитяча розмірна сітка може включати різні параметри, це залежить більшою мірою від віку. Важливо правильно зняти виміри. Так, перша мірка, яка потрібна практично завжди – це зріст. Малюків, які ще самі не стоять, потрібно міряти в положенні лежачи. При цьому дивіться, щоби ніжки були рівними, наскільки це можливо. Старших дітей, десь з 1,5-2 років, слід ставити до стінки або дверей. Важливо, щоб п'яти, сідниці, лопатки та потилиця торкалися стіни/дверей. Далі прикладіть до маківки книгу і зробіть відмітку, після цього виміряйте відстань від неї до підлоги.

Розмірна сітка одягу для дітей може включати також такі параметри:

  • обхват грудей – ведіть сантиметр під руками, вздовж спини через лопатки;
  • об'єм талії — вимірюється по колу, стежте, щоб дитина не випинала живіт і не втягувала його;
  • об'єм стегон – сантиметр повинен проходити по найвипукліших місцях сідниць, як правило, це на 10-15 см нижче за талію;
  • ширина плечей – по плечових суглобах від одного до іншого;
  • довжина рукава — замір знімається від плеча до зап'ястя, руку потрібно трохи зігнути у лікті;
  • обхват шиї — по колу в основі шиї;
  • довжина штанини — міряти потрібно від талії до щиколотки або нижче залежно від того, яку модель вибираєте.

При знятті мірок важливо, щоб сантиметр не натягався надто сильно і не висів. Дитина має бути розслаблена.

Особливості розмірів одягу для дітей різного віку

Розміри одягу  за зростом та вагою заведено визначати для новонароджених та дітей до 1 року. Для старших також є свої нюанси, у них далі розберемося.

Діти від народження до 1 року

У цей період малюки ростуть дуже стрімко, тому запас повинен бути хоча б на 1-2 розміри, особливо якщо купуєте наряди, які носитимуться не прямо зараз, а трохи пізніше. Зверніть увагу, що комбінезон або бодік 74 розміру (це зріст дитини) у різних виробників може суттєво відрізнятися. Однак існує низка загальних правил, а саме:

  • на комбінезонах та верхньому одязі вказується зріст, беріть із запасом;
  • на кофтах та футболках, як правило, вік у місяцях;
  • повзунки та штани варто підбирати, орієнтуючись на такі виміри, як обхват грудей та зріст;
  • на колготах пишуть зріст у сантиметрах, проте іноді можна знайти моделі маломірки. Цей момент потрібно уточнювати у продавця або оцінити візуально;
  • на шкарпетках прописується довжина стопи сантиметрах – від п'яти до кінця великого пальця;
  • на шапках вказана окружність голови, проте іноді є подвійні розміри;
  • на рукавичках і рукавицях, як правило, розміру зовсім немає, іноді – довжина долоні.

Для дітей до 1 року виміри потрібно проводити перед кожною покупкою, адже вони справді дуже швидко ростуть.

Діти від 1 до 7 років: як не промахнутися з розміром

Щодо наступної вікової групи є також багато нюансів. Так, тут, як правило, застосовується розмірна сітка дитячого одягу. Однак хлопчики та дівчатка дуже сильно відрізняються за комплекцією, тому слід брати до уваги й інші параметри.

https://suzie.ua/storage/products/images/medium/J2gzxFRUVTzpy02kNM99rWKq4Tt7NWRSFS3LmMrN.jpg.webp

Також зауважимо, що на етикетці може прописуватися не тільки зріст, а й повноцінний розмір, як у дорослих. Для кращого розуміння таблиця:

Розмір український

28

30

32

34

36

38

Міжнародний розмір

XXS

XS

С

М

Л

 

Зріст дитини

110

116

122

128

134

140

Таких параметрів буде загалом достатньо для спортивного одягу, футболок. А якщо, наприклад, підбираєте сарафан для дівчинки, то вже потрібні додаткові параметри. Наприклад, об'єм грудей, стегон, талії. При виборі одягу іноземних брендів варто орієнтуватися на крайнє значення. Лекала вітчизняних брендів розраховані на наших дітей, тому вбрання краще, так би мовити, «сідає».

Одяг для підлітків

Вважається, що основний орієнтир, знову ж таки, зріст. Однак, беремо до уваги нестандартну комплекцію. І хлопчики, і дівчатка часто бувають дуже худими або, навпаки, більшими, ніж середньостатистичний підліток. Коли підбираєте, наприклад, шкільну форму для дівчинки, то дуже важливо дивитися на довжину спідниці та штанів, рукавів, ширину плечей. У цьому віці дітям дуже важливо мати стильний вигляд. При тому, що хлопчики та дівчатка продовжують рости, цей процес вже не настільки стрімкий, тому необов'язково перед кожним шопінгом знімати виміри. Однак якщо попереднє вбрання вже стало закоротким, то настав час оновити власну розмірну сітку.

Вибір одягу для дитини – завдання непросте. Найкращим рішенням буде знайти виробника, лекала якого ідеально підходять вашому синові чи дочці. Тоді вибір вбрання виявиться значно простішим.

Вибрані товари (0)
Ваш список обраних товарів порожній!
Ваш кошик (0)
Популярні запити: Сукня, Спідниця, Блуза