0
0

Одягаємось на прогулянку: у що одягнути дитину навесні

25.02.2024
382
Одягаємось на прогулянку: у що одягнути дитину навесні
Категорія:
Мода

Коли настає весна, і перші промені сонця починають трохи пригрівати, у батьків виникає черговий головний біль, як одягнути дитину за погодою. Іноді це перетворюється на справжній квест, і підготовка займає більше часу, ніж прогулянка. Відразу скажемо, що цей сезон – найпримхливіший, адже сонечко гріє, а вітер досить сильно продуває. Особлива роль – у верхнього одягу, адже він здатний створити абсолютний комфорт і правильний мікроклімат. Про все це зараз і поговоримо.

Основні фактори та нюанси підбору гардероба на весну

Те, як одягнути дитину навесні, залежить насправді від багатьох чинників. Насамперед це вік. Наприклад, у новонароджених ще недосконала система терморегуляції, як результат — добору вбрання для них потрібно приділити особливу увагу. Також для дітей до 1 року. Коли настає вік активного пізнання, і малюк сам починає ходити, тут є свої нюанси.

Зверніть увагу, в регіонах нашої країни весна приходить у різний час, причому температура може відрізнятися на 10, а то й більше градусів, тому орієнтуйтесь насамперед на температурні показники саме у вас за вікном.

У будь-якому випадку рекомендуємо врахувати такі фактори:

  • якщо ваша дитина активна на прогулянці, одягайте її легше;
  • можна дотримуватись правила – одягати на дитину на 1 шар більше одягу, ніж на себе;
  • вибираючи костюми, враховуйте, що окремі зручніші для дітей віком від 3 років;
  • верхній одяг на 2+ років краще брати немарких кольорів, адже забруднитись саме навесні дуже легко;
  • не забудьте про правильне взуття, в якому не промокнуть ноги.

Найскладніше розібратися, що одягати дитині навесні, молодим батькам. Слід розуміти, що не завжди з першого разу вдається знайти ідеальний варіант, щоб дитина не потіла і їй не було холодно. Тому важливо перевіряти, як вона почувається в тому чи іншому вбранні, і спочатку далеко не відходити від будинку, щоб у разі потреби можна було зняти зайве або додати кофту.

Прогулянки навесні: що врахувати, збираючи дитину різного віку

Основним орієнтиром для того, як одягнути дитину на прогулянку навесні, буде погода. Звичайно, має значення і вік, адже вбрання для малюка до 1 року і школяра істотно відрізнятиметься. Однак є одне важливе правило – використовуйте принцип багатошаровості. Так, перший шар зберігає шкіру сухою, другий запобігає замерзанню, а третій захистить від несприятливих погодних умов, зокрема дощу та вітру.

Весна – це досить мінливий сезон, температура може бути як мінусовою, так і досягати +20. Звичайно ж, підхід до одягання суттєво відрізняється.

Отже, почнемо з температурного режиму ранньою весною – від -5 до 0.

Одяг для дітей різного віку:

  • до 1 року. Боді бавовняне і тепле, наприклад з флісу, зимовий комбінезон з утеплювачем 250 грамів, тонка і щільна шапка;
  • 1-3 роки. Тонке боді або кофта з довгим рукавом. Можна одягати, в тому числі речі з включенням синтетичних ниток, таке активне маля не так швидко спітніє. Далі потрібна тепла кофта, колготи (вибирайте середньої щільності), шкарпетки, комбінезон, тепла шапка, шарф;
  • дошкільнята та молодші школярі. Перший шар – термобілизна, потім теплий гольф, демісезонна куртка та штани, тепла шапка, рукавички;
  • підліток. Термобілизна, кофта з довгим рукавом, теплі штани, зимова чи демісезонна куртка, шапка та рукавички.

Наступний температурний відрізок, характерний для весни – від 0 до +10 ⁰ С. Так, для малюка до року – бавовняне та тепле боді, демісезонний комбінезон з утеплювачем 40 грамів, щільна шапка. Дітки від 1 до 3 років – тонка і щільніша кофта з довгим рукавом, щільні колготи, демісезонні штани та куртка, весняна шапка. Для дошкільнят та школярів варто вибрати синтетичну тонку та кофту середньої щільності з довгими руками, демісезонну куртку та штани, рукавички середньої щільності. Для підлітків для такого температурного діапазону підійде тонка кофта з довгими або короткими рукавами, колготки, штани, весняна шапка та рукавички, куртка демісезонна.

Коли стає ще тепліше – понад +10 градусів, то в цей час ще не потрібно розслаблятись, адже вітер може бути досить холодним. Так, вирушаючи на прогулянку з малюком, надягніть на нього бавовняне боді, демісезонний комбінезон і тонку весняну шапку. Коли вашій дитині від 1 до 3 років, потрібна тонка кофта або футболка, тонкі колготки, демісезонний комбінезон або штани та куртка, легка шапка, тонкі рукавиці. Для дітей дошкільного віку та молодших школярів – футболка чи майка, легка кофта, демісезонна куртка, штани чи джинси, тонка шапка, за потребою рукавиці.

Підліток може вільно одягатися в ту кількість шарів одягу і його тип, який носите ви самі. Це тонка футболка або майка, кофта середньої щільності, тонкі колготи, шапка, за потреби рукавички.

Звичайно, важливо враховувати не лише температуру, а й силу вітру, опади та інші фактори. Адже, коли на вулиці +10, світить сонце та повний штиль, будуть одні відчуття, а за такої ж температури та сильного вітру – інші. Тому кількість шарів одягу та його тип потрібно підлаштовувати під конкретні погодні умови.

Як зібрати дитину в садок навесні

Коли ви самі йдете з дитиною на вулицю — це одна справа, можна будь-якої миті повернутися додому і переодягнутися. Коли ваше чадо вирушає до дитячого садка, то важливо врахувати низку моментів:

  • швидке та легке вдягання. У міру віку дитина повинна це робити самостійно – зупиніть свій вибір на застібках липучках з мінімальною кількістю ґудзиків;
  • міцність матеріалів – гірки, гойдалки, пісочниця – все це тестуватиметься дитиною;
  • зручність — це теж дуже важливо, адже день вашої дитини точно буде активним.

Отже, як правильно одягати дитину навесні в дитячий садок? Зараз розповімо. Дивіться на верхній одяг. Ідеальний варіант — водовідштовхувальний, мембранний. Такий захистить від негоди та промокання, а також вам не доведеться щодня прати, адже подібні штани та куртки, як правило, не дуже маркі. Для видалення з них забруднень достатньо протерти ганчіркою.

Потрібно окремо сказати про шарфи. Діти самі їх одягати не вміють та не дуже люблять. Рішенням буде шапка шолом, яка закриває одразу й шию.

Є ще кілька нюансів, як одягати дитину ранньою весною, якщо вона іде в садок:

  • вранці, коли йдете до садочка, може бути прохолодно, навіть морозно, а вдень значно тепліше. Щоб дитина не спітніла, краще передбачити ще один шар одягу, але при цьому одягнути легшу куртку;
  • якщо ваша дитина дуже рухлива, подбайте про вибір одягу на гумках і з фіксувальних тканин, також звертайте увагу на конструкцію головного убору, куртки, штанів, щоб не потрібно було постійно поправляти;
  • рукавиці для ранньої весни бажано брати з вологонепроникних матеріалів, адже навіть якщо є сніг, він тільки мокрий, а ще часто йде дощ.

Якщо сумніваєтеся, що підібрати, можете запитати у вихователів, адже саме вони проводять з вашою дитиною багато часу.

Корисні рекомендації для батьків, як одягнути дитину навесні

Дамо вам ще кілька корисних рекомендацій, які допоможуть правильно підібрати одяг для вашої дитини на весну. Ось вони:

  • спирайтеся на власні відчуття — це найпростіший метод не перегріти та не переохолодити дитину. Якщо відчуваєте, що тепло, і можна вийти без шапки, то і дитині зніміть, а якщо вона мала, то одягніть тоншу;
  • індикатором того, наскільки правильно підібране вбрання, буде шия та спина. Якщо шкіра гаряча та волога – ви перестаралися, якщо холодна, потрібно додати шарів одягу. Поки що природна терморегуляція не така досконала, як у дорослих людей. У будь-якому із зазначених випадків варто повернутися додому та перевдягнутися;
  • активні діти з меншою часткою ймовірності замерзнуть. Якщо вони постійно бігають та стрибають, то не кутайте. Якщо створити занадто багато шарів, то, спітнівши, син чи дочка з більшою ймовірністю занедужають;
  • трапляється, що дитина відмовляється носити ту чи іншу річ. Щоб такі ситуації не виникали – вибирайте вбрання разом.

Весна – це, з одного боку, чудовий сезон, коли з'являється багато сонця, стає тепліше. З іншого – дуже примхлива пора року, тому батькам при підборі одягу потрібно бути особливо уважними.

Категорія
Мода
Вибрані товари (0)
Ваш список обраних товарів порожній!
Ваш кошик (0)
Популярні запити: Сукня, Спідниця, Блуза