0
0

Трикотаж двунитка: що це, застосування, догляд

01.03.2024
328
Трикотаж двунитка: що це, застосування, догляд
Категорія:
Всі

При виборі речей для дитини звертають особливу увагу на матеріал, який використовується для пошиття. Тканина двунитка – це найпопулярніший вид матерії, званий також футером. Відрізняється високою якістю та великою кількістю забарвлень, використовується при виготовленні повсякденного або спецодягу.

В інтернет-магазині Suzie можна підібрати стильні речі для дівчинки з високоякісних тканин та фурнітури. Компанія є на ринку України більше  ніж 10 років і продовжує активно розвиватися, щорічно випускаючи капсульні колекції. Кожна річ відповідає модним тенденціям, тож дозволить створити сучасний образ.

Що таке двунитка

Так називається різновид трикотажу, який став популярним на початку 20 століття. В основі складу цього матеріалу – натуральна бавовна, змішана зі штучними синтетичними волокнами для більшої еластичності. Додають нейлон, лайкру, еластан та інші види штучних волокон – їх вибирають залежно від типу та призначення створюваної речі.

У багатьох виникає питання, двунитка тепла чи ні. На це питання не можна однозначно відповісти, оскільки за складом матеріал відрізняється – наприклад, синтетичні волокна використовують не завжди. Якщо хочеться придбати речі для зими, варто звернути увагу на моделі з начосом, коли виворітна сторона утеплена махрою з великою кількістю петель. Цей вид тканини називають двуниткою-футером.

Під час пошиття використовують різні види матеріалу, тому їх варто розрізняти. Класичний «суворий» матеріал роблять способом «рогожка» з натуральних бавовняних ниток без додавання синтетики. Штучні волокна використовують, щоб зробити матерію м'якшою, еластичнішою, красивішою, знизити вартість готового виробу. Досягти високої міцності виходить шляхом переплетення ниток такими способами:

  • полотняним (найпоширеніший);
  • жакардовим;
  • саржовим;
  • сатиновим.

У процесі виготовлення матеріал можуть додатково обробляти, тоді він стає апретованим, тобто стійким до зношування, вологи та незмінним. Цей процес передбачає нанесення на поверхню крохмального розчину з подальшим сушінням і вигладжуванням, розтягуванням та виправленням перекосів тканини. Для отримання потрібного полотна на останньому етапі пропускають його між валами.

 

https://suzie.ua/storage/products/images/big/GUVfZwG5nOxbNXlt8n9M42pd9JynLKUSsuQN0Zwz.jpg.webp

Які основні переваги

Одяг для дітей повинен бути не тільки красивим, а й стійким до стирання, забруднення, добротним, міцним. Розібравшись, що таке двунитка, стане зрозуміло, чому вона вважається найкращим варіантом для дитячих речей. Трикотажне полотно, отримане шляхом переплетення, легко відрізнити від інших – його лицьова сторона, як правило, гладка, а виворітна виконана у вигляді петель.

Завдяки різним способам виготовлення, додаткової обробки та просочення, тканина поєднує в собі велику кількість переваг:

  • стійкість до деформації. Речі, пошиті з двунитки, не сідають після численного прання. Це важливо, адже одяг дитини брудниться частіше, ніж дорослої людини;
  • здатність витримувати сильне нагрівання. Матеріал використовують при пошитті не тільки повсякденного, а й спецодягу, у тому числі призначеного для роботи в гарячих цехах;
  • довговічність. Зумовлена ​​високою щільністю виробу, цей показник становить 180-260 г/м2. Волокно не стирається і добре витримує постійну активність дитини;
  • підтримка повітрообміну. Двунитка дозволяє шкірі дихати, тому в таких речах комфортно навіть у спеку. Ця обновка не створює парникового ефекту, тому в ній дитина не сильно потітиме;
  • збереження кольору. Матеріал не вигоряє на сонці, довго залишаючись яскравим та красивим.

Трикотажне полотно випускається у великому асортименті варіантів. Його роблять з начосом для утеплення, однотонним або принтованим, прикрашають рослинними, геометричними, абстрактними орнаментами. Матеріал трохи тягнеться і не обмежує дитину у рухах, але при цьому залишається стійким до деформацій.

Завдяки особливому переплетенню ниток при виробництві, цей різновид трикотажу стає стійким до вологи. Вода мало проникає вглиб волокон, тому полотно не гниє і не псується від вогкості. Купуючи таку річ для дитини, можна не боятися алергічних реакцій на кшталт почервоніння або подразнення на шкірі.

Наявні різновиди

Розглядаючи опис тканини трикотажу двунитки можна помітити, що характеристики для різних типів матеріалу відрізняються. Тут все залежить від складу, зокрема наявності чи відсутності синтетичних волокон. Серед варіантів можна зустріти текстиль із чіткою структурою у вигляді рівномірно поширених поверхнею клітин.

Щільність поверхні двунитки завжди висока, не більше 150-20 г/м 2. Тканину використовують не лише при пошитті одягу, але також для виготовлення промислових настилів, у творчому розписі. Більшість варіантів – однотонні, але трапляється і пофарбоване полотно. При виготовленні трикотажу беруть популярний різновид, що називається футером – її особливості:

  • у складі – бавовна з додаванням поліестеру та еластану;
  • ширина відрізу – 1,5 – 1,8 метра;
  • багато різних за дизайном варіантів, від однотонних до принтованих;
  • універсальна, підходить не лише для повсякденного одягу, але й спортивних костюмів, водолазок, джемперів.

Бавовна надає футеру «дихальні» властивості, тобто здатність пропускати повітря. Такий трикотаж не скочується і не втрачає форму при довгому носінні, але якщо є оригінальним. Справжній матеріал легко відрізнити від підробки зовні — він м'якший і приємніший на дотик, з обох боків виглядає однаково і швидко відновлює форму після розтягування.

Трикотаж двунитка – це необов'язково лише футер. Останній матеріал різноманітніший у плані виробництва, його одержують шляхом переплетення не тільки двох, а й трьох ниток. Ці різновиди складні в розкрої, тому що можуть сипатися, тому кравці роблять викрійки із запасом. Бавовну для художніх цілей покривають спеціальним клеєм, оскільки вона може зіпсуватися при контакті з олійними фарбами.

Для пошиття одягу найчастіше купують матеріали китайського та турецького виробництва. Перші відрізняються наявністю яскравіше виражених виворітних петель, друга практично повністю натуральна. У складі турецької двунитки 95% бавовни та 5% спандексу, зустрічається також співвідношення 90/10. Китайці додають також поліестер, еластан, віскозу.

Для пошиття яких речей використовується

На основі цієї тканини роблять штани, комбінезони, куртки у спортивному чи повсякденному стилі, однотонні або з оригінальними принтами. З двунитки купують:

  • повзунки та сорочки для найменших;
  • спортивні костюми;
  • головні убори;
  • штани;
  • натільну білизну.

Матерія підходить і для виготовлення підкладки, в тому числі взуття. Виробники пропонують також літні комплекти з майкою, шортами та футболкою, гарні демісезонні джемпери та багато іншого. Футер-двунитка хороший для пошиття дитячих пелюшок, домашнього одягу, суконь, сарафанів, високої щільності – для постільної білизни.

Область застосування не обмежується лише пошиттям речей, адже матеріал відрізняється за щільністю та складом. Завдяки високій міцності, полотно зі 100% бавовни популярне при виготовленні спецодягу та робочих рукавиць. Двунитку купують і для потреб меблевого виробництва, щоб робити щільну та стійку до стирання оббивку. Матерія має попит і в інших галузях:

  • виготовлення палітурок для книг;
  • створення шедеврів живопису – для цього знадобиться стійка до олійних фарб основа з клейовим просоченням;
  • створення креативних іграшок або сувенірів з тканини;
  • вишивання – на поверхні з переплетених ниток виходять чіткі малюнки.

Розбираючи, що це за тканина – двунитка, не можна не відзначити її здатність ставати дуже важкою при намоканні. Цей момент важливо враховувати при покупці речей для дитини. Матерія вбирає вологу і довго сохне, зате її не доведеться потім сильно випрасовувати внаслідок стійкості до зминання.

 

https://suzie.ua/storage/products/images/big/Nlw8LeD8ImA77cfTDDVB7tPfRGCI5F9GXKgxlxD7.jpg.webp

Як правильно доглядати

Двунитка має чудові споживчі характеристики, але при неакуратному носінні може зіпсуватися:

  • не можна сильно віджимати речі з цього матеріалу. Під час прання в машинці не варто ставити максимальну кількість обертів, тому що навіть міцна тканина швидко деформується;
  • не можна сушити текстиль поруч із джерелами тепла. Це призведе до того, що матеріал стане «дерев'яним»;
  • під час прання оптимальна температура – ​​30-40 градусів. Не варто додавати у воду агресивний порошок або засіб для виведення плям, оскільки через подібні впливи змивається апретований шар, псується колір.

Багато користувачів запитують, тягнеться двунитка чи ні. Ця властивість залежить від наявності та кількості у складі синтетичних волокон. За дотримання перерахованих вище правил матеріал надовго збереже форму і нормально розтягуватиметься, не сковуючи рухів.

Прати речі з двунитки можна з будь-яким порошком без агресивних домішок. Таким способом легко видаляються будь-які забруднення, тому в засобі для виведення плям нема потреби. Сушити краще природним шляхом, а не в сушильній машині або батареї. Прати можна як у машинці (на низьких або середніх оборотах, не в гарячій воді), так і вручну.

Якщо хочеться додатково попрасувати, потрібно вибрати маленьку температуру на прасці.  Прасують трикотаж обов'язково тільки з вивороту, не завадить додатково скористатися паровим відпарювачем.

Категорія
Всі
Вибрані товари (0)
Ваш список обраних товарів порожній!
Ваш кошик (0)
Популярні запити: Сукня, Спідниця, Блуза