0
0

Перемо дитячий одяг: нюанси, хитрощі та кілька рекомендацій

15.07.2020
6162
Перемо дитячий одяг: нюанси, хитрощі та кілька рекомендацій
Категорія:
Для матусі

Як прати дитячий одяг – це питання постає перед кожною мамою. Здавалося б, проста побутова задача, але виникають певні труднощі. Потрібно врахувати стільки тонкощів: як прати – вручну або машинкою, який режим і засіб вибрати, що з чим можна поєднувати тощо. Адже від цього залежить те, як відчиститься річ та чи збережеться її якість. Розберемося детальніше, як правильно прати дитячий одяг та що потрібно знати.

Питання, що непокоять

Прання дитячого одягу часто стає причиною суперечок між мамами й родичами. Найбільш гострі питання зазвичай такі:

  1. Чи потрібно прати нові речі немовляти?
  2. Як краще: вручну або машинкою?
  3. Які засоби для прання вибрати?

У пошуках істини хтось посилається на приклад своїх бабусь, інші – усіма руками за прогресивний підхід до цієї побутової задачі, тому варто детальніше розібрати кожне питання.

Чи прати новий одяг малюкам

Купівля «приданого» для дитини зазвичай починається ще до її народження. І приблизно одразу ж гостро постає питання: потрібно прати обновки чи ні? Як би не хотілося полегшити долю майбутньої матусі, але відповідь все-таки – так. Прати нові речі потрібно.

Ви ж не знаєте, у яких умовах вони перевозяться та зберігаються, скільки разів у магазині повз них проходили та яка кількість пилу з мікробами встигла сісти на милі повзунки й сорочечки. Прання та прасування – це обов'язкові заходи з підготовки речей для новонародженого. Вони допомагають не тільки відчистити одяг, але і знезаразити його.

Руки vs машинка-автомат

Це вічна дилема, що стоїть перед мамою. З одного боку – безумовна акуратність, якість прання, економія води й електрики. З іншого – зручність і комфорт. Що вибрати? Тут усе просто. Якщо у вас є багато вільного часу (з малюком на руках), вам подобається прати вручну й не болить спина стояти зігнутою у три погибелі у ванній – тоді можна наслідувати приклад наших мам і бабусь.

І навпаки. Якщо вільного часу небагато, не хочеться стирати у кров пальці, відтираючи плями з одягу, і взагалі ви за спрощення побутових завдань – тоді можна прати в машинці. Тим більше, сучасна техніка має безліч режимів: спеціально для прання дитячої білизни, делікатний і навіть ручний. Бонус – машинка за вас не тільки випере, але і прополоще кілька разів і відіжме. А якщо є опція сушіння, то й висушить.

Особливу увагу варто звернути на температурний режим. Зазвичай прання дитячої білизни здійснюється при 40-50 градусах. Не варто вмикати більш високу температуру!

Гаряча вода може призвести до деформації речей (деякі бавовняні тканини мають властивість давати усадку). До того ж забруднення на одязі малюків не настільки складні, щоб використовувати режим з високою температурою води. Аналогічна порада стосується й тих, хто воліє справлятися вручну. Не варто використовувати дуже гарячу воду, достатньо, якщо вона буде нагріта до 50 °C.

Чим прати: мило або порошок

Ось так плавно ми підійшли до найбільш гострого питання. Перше, що потрібно запам'ятати: прання дитячих речей повинно здійснюватися лише спеціальними, екологічними засобами без використання кондиціонерів й ополіскувачів. І навіть «Калгон» до машинки додавати не можна! Такі засоби – жорстка хімія, на яку в дитини може бути алергія.

Прати краще всього дитячим або господарським милом. Крім того, сьогодні існують спеціальні органічні засоби для одягу малюків.

Зараз багато хто закотив очі, адже використання мила передбачає ручне прання. Поспішаємо заспокоїти: брусок легко натирається на терці, та саме отриману стружку потрібно додавати до машинки. Найкраще попередньо її розчинити у воді. Потім такий концентрований розчин вливають до відсіку для порошку. Якщо закинути сухе мило, то є ймовірність, що воно не повністю розчиниться у воді, засохне на одязі або засмітить зливну систему машинки.

Для тих, хто не хоче заморочуватися, є вихід – спеціальні екологічні засоби для прання дитячих речей. Однак варто розуміти, що далеко не всі товари на ринку відповідають стандартам безпеки. Вибирати засіб слід серед продукції, що має екосертифікат. Звичайно, такий товар буде коштувати дорожче мас-маркету, але зате він точно безпечніший для дитини.

Слід також звернути увагу на склад засобів. У ньому не повинно бути таких речовин:

  • фосфатів. Вони ефективно пом'якшують воду й покращують мийні характеристики засобу, але також посилюють токсичність ПАР, тому в дитячому порошку їх не має бути. При попаданні на шкіру малюка фосфати можуть стати причиною дерматиту та інших захворювань;
  • ароматизаторів. Синтетичні речовини, які надають порошку аромат, можуть викликати в малюка алергію. Варто запам'ятати, що засіб для прання дитячого одягу не повинен сильно та приємно пахнути. Запах у хороших порошків нейтральний або навіть специфічний, але це говорить лише про те, що виробники не додали синтетичні віддушки.

Розібравшись, чим прати дитячий одяг, зазначимо ще один важливий момент: щоб підсилити дію засобів і напевно усунути забруднення, речі бажано попередньо замочити. Для цього плями потрібно натерти милом і залишити на пів години у воді, а потім трохи випрати вручну (якщо дозволяє час) або закинути до машинки. І обов'язково, навіть при виборі режиму «Дитяча білизна», вмикайте додаткове полоскання, щоб напевно вимити засіб з волокон тканини. Так, витрати води й електроенергії більші, проте безпека та здоров'я дитини понад усе.

Категорія
Для матусі
Вибрані товари (0)
Ваш список обраних товарів порожній!
Ваш кошик (0)
Популярні запити: Сукня, Спідниця, Блуза