0
0

Чистота і безпека: яким повинен бути мікроклімат в дитячій

15.07.2020
1592
Чистота і безпека: яким повинен бути мікроклімат в дитячій
Категорія:
Для матусі

Мікроклімат у дитячій кімнаті: створюємо безпечні та комфортні умови для малюка

Дитячий організм моментально відгукується на зміну мікроклімату в кімнаті. Неправильна обстановка у приміщенні, де дитина проводить більшу частину часу, може призвести до порушень роботи імунної, дихальної систем, проблем зі шкірою і т. ін. Щоб створити правильний мікроклімат, потрібно знати, яка вологість повинна бути в дитячій, як правильно відрегулювати температуру та що треба врахувати при розробці дизайну кімнати.

Температурний режим

Причина частих застуд у холодну пору року найчастіше криється у збоях роботи імунної системи. На слизових оболонках людини, зокрема й дитини, живе безліч бактерій, розмноження яких контролюється антитілами, що розносяться кров'ю по всьому організму. Зниження температури повітря призводить до звуження периферичних судин. Наслідком цього є порушення кровопостачання слизових і неконтрольоване розмноження бактерій.

Унаслідок тривалого переохолодження в організмі дитини виникають запальні процеси, що провокують розвиток гаймориту, тонзиліту та інших захворювань. Підвищення ж температури в кімнаті разом з високою вологістю повітря ведуть до того, що малюк починає пітніти. Внаслідок цього можуть з'явитися дерматит, кропив'янка і т. ін.

Щоб малюк відчував себе комфортно, необхідно відрегулювати температурний режим у дитячій:

  1. Встановіть у кімнаті термометр, який швидко реагує на зміни мікроклімату з точністю до градуса.
  2. Підтримуйте температуру в межах 18-21 °C. Цей показник може змінюватися за наявності індивідуальних особливостей організму дитини, тому про всяк випадок варто проконсультуватися з педіатром.
  3. Не вмикайте опалення взимку на всю потужність. Якщо температура повітря перевищує позначку 24 °C, кілька разів на день провітрюйте кімнату, поки дитина перебуває в іншому приміщенні або на прогулянці. Також бажано частіше купати малюка й давати йому пити достатньо рідини, щоб не допускати зневоднення.

Якщо влітку через спеку температура в дитячій кімнаті сильно підвищується та не виходить відрегулювати її природним шляхом, можна використовувати кондиціонер. Техніку необхідно встановлювати так, щоб потік повітря не потрапляв на дитину. Навіть при використанні кондиціонерів і вентиляторів приміщення потрібно регулярно провітрювати. Такі пристрої тільки ганяють повітряні потоки по кімнаті, але не наповнюють її киснем.

Контроль вологості

Сухе повітря в дитячій провокує запуск запальних процесів, призводить до утруднення дихання (уві сні в дитини закладає ніс, вона часто прокидається й вередує). Підвищена вологість провокує розвиток грибкових захворювань. Оптимальний рівень зволоженості повітря становить 50-70%.

Під час літньої спеки та зимового опалювального сезону особливо гостро відчувається нестача вологи. У ці періоди можна поставити в кімнаті місткість з водою або розвішувати у приміщеннях мокрі рушники. Щоб не думати, яка повинна бути вологість в дитячій, встановіть гігрометр. Якщо показники на приладі нижче норми, можна придбати паровий або ультразвуковий зволожувач. Пристрої другого типу роблять повітря в кімнаті більш свіжим і забезпечують відсутність конденсату на меблях.

Дизайн має значення

Для обробки поверхонь у дитячій вибирайте матеріали, які легко миються. У ролі підлогового покриття можна застосовувати ковролін, ламінат, неслизький лінолеум. Килимів та доріжок краще використовувати мінімум, тому що вони накопичують пил. Стіни в кімнатах часто стають «мольбертом», тому підберіть шпалери, що миються, або штукатурку, з якої легко прибрати результати дитячої творчості. Останнім часом популярні спеціальні матеріали, призначені для малювання.

Дитяча кімната не буде безпечною для малюка, якщо в ній є:

  • токсичні речовини. При оформленні приміщення, де буде знаходитися дитина, не повинні використовуватися небезпечні для здоров'я матеріали. Ліжко, столик зі стільчиком краще вибрати з натурального дерева. Корпусні меблі з ДСП низької якості містять формальдегіди, що виділяються в повітря, тому варто пошукати моделі з ЛДСП й МДФ у перевірених продавців. Вінілові шпалери в дитячій кімнаті краще замінити паперовими, рідкими або флізеліновими;
  • алергени. Постільна білизна та інші вироби з тканини повинні виготовлятися з натуральних матеріалів (бавовни, бамбука, шовку). Синтетиці не місце в дитячому ліжечку, тому що текстиль зі штучних волокон погано пропускає повітря та не виводить вологу. Безпека деяких натуральних матеріалів (пташиного пуху, вовни) сумнівна, вони можуть викликати алергію;
  • пил. У дитячій повинне бути мінімум «пилезбірників», тому бажано прибрати з відкритих поверхонь плюшеві іграшки, книги, килими. З корпусних меблів краще вибирати закриті шафи, куди можна заховати все зайве. Гарний балдахін над дитячим ліжечком, масивні штори — чудові місця для скупчення пилу, тому варто відмовитися від великої кількості текстилю. Якщо не виходить сховати всі масивні предмети, частіше проводьте вологе прибирання, чищення м'яких меблів, постільного текстилю.

У дитячій кімнаті краще не тримати тварин, тому що в малюка може виникнути алергія на шерсть, пташине пір'я, наповнювач для клітки та ін. Це не стосується акваріума — вода з нього повільно випаровується, підтримуючи потрібну вологість повітря для дитини. Хом'ячка, папужку, кролика та інших братів наших менших краще тримати у вітальні, де малюк зможе грати з ними вдень і доглядати за улюбленцями.

Додамо трохи зелені

Квіти привнесуть затишок до дитячої й подбають про чистоту та свіжість повітря. При озелененні кімнати варто пам'ятати, що рослини вдень ​​виробляють кисень, а вночі поглинають його, тому не потрібно заповнювати ними весь простір. Цитрусові деревця виділяють фітонциди, що сприяють зміцненню дитячого імунітету. Ефективним очищувачем повітря вважається хлорофітум, який відмінно відчуває себе в півтіні та знищує хвороботворні бактерії.

Зелений куточок можна доповнити фіалками, азаліями, алое, евкаліптом, каланхое. Як індикатор чистоти й вологості повітря в дитячій можна використовувати папороть. Якщо рослина починає в'янути, це ознака погіршення мікроклімату. Не підходять для дитячої кімнати отруйні й алергенні квіти: дифенбахія, кала, юка, драцена, молочай.

Категорія
Для матусі
Вибрані товари (0)
Ваш список обраних товарів порожній!
Ваш кошик (0)
Популярні запити: Сукня, Спідниця, Блуза