0
0

Ефективні способи зацікавити дитину читанням

29.06.2024
401
Ефективні способи зацікавити дитину читанням
Категорія:
Всі

Перш ніж відповісти на запитання про те, як зацікавити дитину читати книжки, подумайте, чи часто самі тримаєте їх у руках. Звісно, у небажанні дитини читати можна звинуватити гаджети, інтернет, онлайн-навчання та відсутність сучасних книжок для дітей і підлітків. Однак, може, варто пошукати проблему в собі, не заперечувати, не приймати, а розбиратися в ситуації та знаходити правильні рішення? Давайте спробуємо зробити це разом.

Читайте дитині вголос

Зрозуміло, що ця геніальна порада має цінність у тому разі, якщо ваш малюк - дошкільник або першокласник. Читання вголос - це не тільки перший етап залучення дитини до цього процесу, а й створення особливої атмосфери, що дає змогу зануритися в інші світи, познайомитися з чимось дивовижним і поки що незбагненним. Засинаючи під голос рідної людини, дитина почувається в цілковитій безпеці.

Зазвичай діти, яким регулярно читають вголос, охоче вчать літери і швидко освоюють читання. Красиві книжки з яскравими картинками, розкладачки, а також виконані у вигляді іграшки та інші незвичні варіанти, якими тішать сучасні видавництва, чималою мірою сприяють цьому. І ось ваша дитина почала побіжно читати. На жаль, багато батьків вважають, що на цьому їхня місія закінчилася, а отже, подальший процес навчання можна делегувати школі чи гімназії.

Проблема полягає в тому, що навчити дитину читати і прищепити любов до читання - абсолютно різні речі!

Це як подарувати маленькій принцесі гарний сарафан і не пояснити, як його одягати. Цілком імовірно, що малюк закине книжки, з яких виріс, і вирушить не в "задзеркалля", а в "замонітор'я". Важливо не проґавити момент, коли дитині стануть нецікаві ті книжки, за якими вчилася читати. Інакше вона просто займеться телефоном. Якщо ви справді хочете, щоб ваше чадо стало книголюбом, не заощаджуйте на книжках, що відповідають його віку!

Чому дитина відмовляється читати

Можливо, малюк не знайомий з дивовижним світом книг. Свого часу ви просто дали йому планшет і показали, як грати в ігри. Малюкові сподобалося таке проведення часу, і він щиро не розуміє, чому має займатися чимось іншим. Ефективний метод, який може виправити ситуацію, очевидний: покажіть дитині новий спосіб проводити час. Для цього:

  1. Поясніть, що читати цікавіше, ніж годинами грати в одні й ті самі ігри.
  2. Читайте при дитині.
  3. Ставтеся до книжок дбайливо.
  4. Демонструйте, наскільки захоплені сюжетом.
  5. Обговорюйте прочитане з іншими членами родини.
  6. Шкодуйте про те, що змушені перервати читання на найцікавішому місці.

Загалом, створюйте інтригу. Діти прагнуть наслідувати дорослих, робити те, що роблять батьки. А ще більше їм подобається робити це разом із ними.

Читайте разом із дітьми

Розкажіть дитині, які книжки ви читали їй у дитинстві, а за можливості покажіть їх. Згадайте, як вона реагувала, що їй подобалося найбільше, який герой викликав симпатію, кого боявся, чого не розумів. Прочитайте найцікавіше місце так, як робили це, коли вона була зовсім маленькою:

  • з виразом;
  • у ролях;
  • демонструючи, як ухає пугач і завиває вовк, шумить ліс.

Разом посмійтеся над тим, як він боявся дракона... Повірте, це змусить дитину взяти книжку до рук. Тактильний контакт у даному випадку є передумовою для прийняття самостійного рішення.

Вирушаючи за шкільною формою або канцелярією, зробіть спільний "незапланований" похід у книжковий магазин. Зупиніться біля видань з дитячою літературою, що відповідає віку дитини. Якщо майбутнього книголюба щось привабило, не заважайте, не перемикайте різко увагу, не нав'язуйте свою думку. Питання про те, як зацікавити дитину читати потрібні твори, залиште на потім. Якщо вона просить купити книжку, не видавайте переможного вигуку і не мчіть на касу, ламаючи підбори. Зробіть вигляд, що думаєте, поскаржтеся на високу вартість, загалом створіть цінність. Нехай новий власник сам несе покупку. Удома суворо скажіть, що читати можна тільки після того, як він вивчить уроки (прибере, вигуляє собаку).

Дитина має зрозуміти, що читання - це не покарання, не повинність, а преференція.

Виявляйте щирий інтерес до того, що читає дитина

Це дуже важливий навчальний момент. Дітям завжди хочеться поділитися з батьками своїми досягненнями. Їм подобається, коли ви приходите на шкільні вистави або дивитеся спортивні змагання за їхньої участі. На першому етапі не варто активно включатися в обговорення прочитаного. Дайте їй виговоритися, позначити своє ставлення до героїв. Якщо юний читач просить розповісти, чим усе закінчилося, знайдіть привід уникнути відповіді. Простежте, щоб інші члени сім'ї вчинили аналогічним чином.

Втягуйте дитину в сюжет. Запитайте, наприклад, як би вона вчинила на місці героя. У разі виникнення шорсткостей згладжуйте їх, не проявляйте невдоволення, якщо вам не подобаються відповіді. Пам'ятайте про те, що ви тільки на початку довгого і досить складного шляху. Відповідаючи на запитання про те, як захопити дитину читанням, багато психологів і педагогів рекомендують читати з нею за ролями і навіть ставити домашні міні-вистави. Метод робочий, але відчутний результат можна отримати тільки в тому разі, якщо дорослі поставляться до постановки зі щирим інтересом:

  1. Почнуть споруджувати декорації з підручних матеріалів.
  2. Стануть оскаржувати рішення режисера, у ролі якого виступає дідусь.
  3. Спорудять костюми і навіть куплять нову розкішну сукню для героїні.

Якщо актор-початківець відчує фальш, задумане обернеться неминучим провалом.

Створюйте інтригу

Ще один лайфхак. Пограйте в шпигуна, який полює за інформацією. Читайте книжку дитини крадькома, дайте зрозуміти, що вам теж дуже цікаво. Спіймані "на гарячому", зніяковіли, негайно поверніть її, спитайте, чи не погодиться вона почитати разом із вами, уточніть щось за вже прочитаним сюжетом. Перервіть читання й обговорення на найцікавішому місці або, навпаки, пошліться на зайнятість і попросіть прочитати до кінця глави, а потім прийти на кухню й розповісти, наприклад, хто переміг у битві.

Не чекайте швидких результатів. Навряд чи любов до книг проявиться раптово. 

І, найголовніше, у жодному разі не робіть поняття "читання" і "покарання" синонімами.

Це викличе нову, сильнішу хвилю протесту. Дійте обережно, не пригнічуйте своїм авторитетом, уникайте фраз: "не будеш читати, заберу телефон", "поки не прочитаєш книжку, не отримаєш нову гру".

Ідіть у ногу з часом

Не можете перемогти інтернет - візьміть його в союзники. Покажіть дитині соцмережу Goodreads. У цей читацький щоденник можна додавати прочитані книжки, спілкуватися з однолітками, ділитися враженнями, а наприкінці року отримати в подарунок інфографіку.

Беріть приклад із нав'язливої реклами. Підбирайте дитині книжки на питання, що її цікавлять, і розкладайте по квартирі. Повірте, цей трюк працює.

Моніторте ринок. Шукайте літературу зі зрозумілими для читача героями. Дитині цікаво ототожнювати себе з сучасниками. Але якщо робите це в інтернеті, то намагайтеся за можливості купувати друковані видання.

Якщо ви візьмете на озброєння хоча б половину порад, незабаром самі зможете розповідати подругам про те, як залучати дитину до читання.

Категорія
Всі
Вибрані товари (0)
Ваш список обраних товарів порожній!
Ваш кошик (0)
Популярні запити: Сукня, Спідниця, Блуза