0
0

Як вибрати книгу для дитини та сформувати інтерес до читання

03.06.2024
120
Як вибрати книгу для дитини та сформувати інтерес до читання
Категорія:
Всі

Сучасні школярі та дошкільнята мало цікавляться книжками, адже в них забагато гаджетів: смартфонів, комп’ютерів, планшетів. Проте батькам важливо знати, як заохотити дитину до читання. Це допоможе виховати успішну, впевнену в собі та відповідальну людину.

Дослідження показують, що дітям, які люблять читати, простіше опанувати математику та інші точні науки. Знайомство з книжкою краще починати в ранньому віці, коли малюк активно пізнає навколишній світ. Саме перші видання – кольорові та яскраві, з твердими сторінками й великими літерами – формують смак та інтелект.

Чому читання корисне для дитини

Книги допомагають нам зняти напругу, впоратися зі стресом і негативними емоціями. Коли увага перемикається на казковий сюжет та пригоди героїв, дитина забуває про тривожні події, відволікається, відпочиває. Крім того, це найкращий спосіб розвинути увагу й творчі здібності школяра, навчити його аналізувати все, що відбувається навколо.

У процесі читання не тільки розширюється словниковий запас, а й покращується пам’ять, розвиваються мислення, уява. Така інтелектуальна діяльність позитивно впливає на клітини мозку, розширює світосприйняття. Вміння сприймати друкований текст завжди знадобиться не тільки в школі, а й у дорослому житті.

Дослідження показують, що ті, хто багато читає, активніше висловлюють свою позицію. Їм вдається це робити переконливо та красномовно, тому вони частіше досягають успіху в будь-яких справах. Читання формує не тільки світогляд, а й характер, вміння співпереживати й толерантність. Проживаючи різні події разом із персонажами, дитина також набирається досвіду.

Що робити, якщо син або донька не любить читати книги

Більшість батьків «звинувачують» у цьому гаджети й комп’ютерні ігри, які доступні дітям із раннього віку. Проте є школярі-геймери, які багато та з задоволенням читають, отже, проблема не в цьому. Частіше малюки не цікавляться книжками тому, що для них це лише частина батьківського тиску й шкільного примусу.

Отже, універсальне правило, як зацікавити дитину до читання, – не змушувати робити це насильно. Краще підібрати книги на теми, що будуть цікавими для певного віку, і завжди тримати їх на помітному місці. Не варто нав’язувати конкретні твори, адже читання має дарувати радість і задоволення. Дозвольте самостійно вибрати книжку у фізичному або інтернет-магазині.

Є ще один момент, про який батьки часто забувають, – власний приклад. Ми хочемо, щоб наші діти багато читали, проте самі за роботою та іншими справами приділяємо мало уваги книжкам. Коли хлопчики й дівчатка спостерігають, як читають дорослі, вони розуміють, що цей процес справді дарує задоволення й радість. Не обов’язково брати до рук тільки художні твори, це може бути й прикладна література.

Як зробити читання цікавим

Деякі сучасні діти справді вважають, що проводити години за паперовими книжками занадто нудно. Проте це не так – вам залишається тільки довести протилежне. Зацікавити дитину читати допоможуть наступні поради:

  • починайте з однієї книги. Полюбити читання важко, коли навколо багато різноманітних варіантів. Дозвольте перечитати одну й ту саму книжку декілька разів, щоб покращити пам'ять, розширити словниковий запас та виробити чітку звичку;
  • зробіть процес інтерактивним. Для цього варто пов’язати прочитане з реальним життям. Наприклад, якщо дитина любить тварин, почитайте історії про них, пов’яжіть вигаданих героїв із домашніми чи вуличними котиками, собаками тощо;
  • пропонуйте легкодоступні матеріали для читання. Навіть якщо дитина не дуже часто береться до книжки, на її полиці завжди має бути декілька видань на вибір;
  • вибирайте щотижня нові історії. Дозволяйте читати що завгодно – це можуть бути не лише оповідання, а й журнали, атласи, навіть меню в ресторані;
  • обговорюйте прочитане. Поставте запитання за сюжетом, проаналізуйте вчинки персонажів та події, до яких вони призвели. Дитина отримує більше задоволення від процесу, якщо повністю занурюється в історію та проживає її.

Починати читати краще змалечку, навіть коли малюк ще не розуміє літер. Так він швидше звикне й надалі сприйматиме книжку як щось зрозуміле. Дитині легше починати читати, якщо у батьків удома велика бібліотека. Подбайте про наповнення, адже не завжди доросла література має потрапляти до рук підлітка.

Деякі батьки радять влаштовувати родинні вечори без інтернету й гаджетів. У цей час можна не тільки поговорити чи пограти, а й почитати разом або окремо. Варто враховувати, що не всі діти від природи мають хист до читання. Проте дорослі допоможуть зрозуміти, наскільки це важливо, – тоді школярі не сприйматимуть це заняття як примус.

Яку книгу вибрати для найменших (до 3 років)

Фахівці радять першочергово звертати увагу на безпеку. Потрібно враховувати, що малюк може не просто розірвати книжку, граючись, а й узяти її до рота. Краще купувати вироби з картону, адже вони достатньо цупкі, тверді, їх легко перегортати. Саме такі книжечки здатні витримати майже все, що може з ними зробити малюк.

Для віку від 0 до 3 років краще купувати книжки-іграшки. Їх виготовляють не тільки з твердого матеріалу, а й із товстими сторінками, великими яскравими малюнками та літерами. Важливо, щоб краї такої книжечки були заокруглені, тоді дитина не зможе об них порізатися. Виріб має бути легким і зручним для гри без участі дорослих.

Ще один важливий момент – відсутність запаху. Він говорить про те, що для виготовлення використовували неякісні фарби, які можуть викликати алергічні реакції. Малята в такому віці люблять усе максимально просте для сприйняття, тому книжки-іграшки – це зазвичай ілюстрації до популярних дитячих пісень або віршиків, коротеньких казок із легким сюжетом.

Які книги подобаються дітям 3–6 років

Для молодшого дошкільного віку варто купувати:

  • карти з лабіринтами;
  • книжки з наліпками;
  • розмальовки.

Трирічки починають активно працювати пальчиками, і дрібна моторика рук безпосередньо впливає на розвиток мозку. Якщо вже в 3–6 років приділити багато уваги взаємодії з книжкою, питання, як заохотити дитину читати, надалі не виникатиме.

Важливо, щоб те чи інше видання не стало причиною стресу, – це має бути засіб для відпочинку й дозвілля. Книжка не тільки допомагає малюкові пізнати світ, вона дає можливість дорослим краще розуміти своїх синів і доньок. Варто не просто роздивлятися зображення чи читати історії, а й обговорювати їх разом.

Найважливіше у книзі для дошкільнят – емоційний контакт. Сенс не має для них такого великого значення в порівнянні з мімікою, жестами, рольовими іграми. Тому, щоб зробити процес цікавішим, батькам варто читати дітям з інтонацією та виразом, змінюючи голоси для різних персонажів.

Яку книжку купити для школяра 7–10 років

У цей час можна вибирати невеликі за обсягом книги, які дитина зможе прочитати самостійно. Зрозуміти, чи підійде конкретне видання, можна за розміром літер: чим вони більші, тим на нижчий рівень розрахований виріб. Якщо ваш малюк уже опрацював «Буквар», можна вибрати варіант із 3-4 рядками на сторінці й малюнком.

Психологи рекомендують навчити дитину в цьому віці виділяти в тексті головне й другорядне. Після прочитання обговоріть такі питання:

  • яка думка школяра щодо того чи іншого героя;
  • чому саме конкретні події є головними у книжці;
  • з яких причин персонажі вчиняли так або інакше.

Це допоможе сформувати логічне мислення, навчити висловлювати власну думку. У віці 7–10 років діти починають захоплюватися коміксами, тому приходить час купувати їх. Це те ж саме читання, але більш адаптоване, адже школярі простіше сприймають інформацію з візуалізацією.

Книги для підлітків

Коли дитина підростає, то вибирає твори для читання самостійно. У цей час батьки починають боятися, що вона прочитає щось заборонене, проте про подібні речі підлітки легко дізнаються з інших джерел. Не давати робити вибір і нав’язувати ті або інші твори – це точно не варіант.

Підлітки більшою мірою орієнтовані на однолітків та колектив, саме тому з ними важливо обговорювати соціальні речі. У такому віці цікаво розповідати комусь власну думку. Тому чудовим вибором стане книжка з життєвою історією, над якою можна порефлексувати. Під час обговорення варто утриматися від нотації та оцінювальних суджень – дайте дитині можливість сформувати думку про персонажа та його вчинки самостійно.

Залучення дітей до читання в підлітковому віці може передбачати й знайомство зі складними, «дорослими» темами:

  • невиліковні хвороби;
  • втрати;
  • смерть;
  • складна екологічна ситуація на планеті.

Проте в цьому разі варто враховувати емоційність і чутливість дитини. Якщо вона складно сприймає подібні історії, краще запропонувати їй щось легше.

Як зберегти інтерес дитини до читання

Нехай це заняття стане одним із ваших сімейних видів дозвілля. Не відмовляйте, коли дитина просить вас почитати на ніч їй вголос. Не забудьте при цьому обговорити історію, встановити зв’язок між прочитаним та реальним життям. Заохочуйте також ставити запитання й ділитися думками щодо історії.

Не змушуйте дочитувати книжку, яка не сподобалася. Навіть якщо це видання – одне з ваших улюблених, воно не обов’язково має захопити й дитину. Зобов’язання завжди дочитувати до кінця перетворює читання з приємного заняття на нудний рутинний обов’язок. У світі так багато цікавого, що точно не варто витрачати час на те, що не подобається.

Якщо книга входить до переліку обов’язкових, проте школяр не хоче дочитувати її, поцікавтесь, що саме йому не сподобалось. Буває, що текст видається занадто складним, – тоді спробуйте новітні технології (наприклад, аудіокнигу). Пам’ятайте, що вже в шкільному віці дитина легко втратить інтерес до читання, якщо робитиме це тільки з примусу.

Категорія
Всі
Вибрані товари (0)
Ваш список обраних товарів порожній!
Ваш кошик (0)
Популярні запити: Сукня, Спідниця, Блуза