0
0

Найкращі ідеї для дозвілля підлітків: як захопити та розвинути інтереси

30.06.2024
624
Найкращі ідеї для дозвілля підлітків: як захопити та розвинути інтереси
Категорія:
Всі

Підлітковий вік - складний етап у житті кожної людини. Картина світу стрімко змінюється, втягуючи в нову, привабливу і водночас лякаючу реальність. Водночас батьки та соціальні інститути вживають усіх можливих заходів, щоб зберегти наявні кордони, утримати контроль над підлітком. Зрозуміло, що в першій половині дня він, як і всі його однолітки, гризе граніт науки. Але чим зайнятися школяреві у вільний час, якщо все його життя - це уроки і комп'ютер? Погляньмо на ситуацію оптимістично і розгляньмо кілька варіантів, які дійсно працюють.

Запрошення до сімейної ради

В офіційній формі повідомте сина чи доньку про те, що настав час брати участь в обговоренні справ і спільній реалізації ухвалених рішень. Підліткам приємно відчувати себе дорослими, усвідомлювати, що від їхньої думки щось залежить. Давайте чіткі доручення, не критикуйте, якщо щось не виходить, але й не перехвалюйте. Дозволяйте планувати свій день і бюджет самостійно.

Поясніть, чому всі члени сім'ї повинні намагатися постійно залишатися на зв'язку. Не будьте консервативними в оновленні гардероба. Якщо дівчині подобаються модні шорти, а вам спідниці, просто поступіться, зберігши за собою право виступати як рекомендаційний орган.

Хобі для душі та користі справи

Якщо вам здається, що дитина нічим не захоплюється, йдіть ва-банк: поставте пряме запитання, говоріть із нею, як із дорослим. Не впадайте в істерику, якщо почуєте щось надзвичайне. По-перше, будь-яке найабсурдніше хобі можна повернути в мирне русло. По-друге, існує ймовірність того, що вам влаштували перевірку.

Запропонуйте допомогу в організації умов для заняття улюбленою справою. Коректно поясніть, що всі великі проєкти починаються з планування та підготовки. Пам'ятайте про те, що в цьому віці підлітки бажають негайно переробити всі дорослі справи, оскільки більше ні в чому не мають наміру собі відмовляти.

Профорієнтація

Як правило, у підлітковому віці хлопчики вже не хочуть бути космонавтами, а дівчатка - вчительками. Зрозуміло, що до вступу ще є вдосталь часу, та й ви вже вирішили не витрачати нерви на ЗНО і розпланували долі сина чи доньки до пенсії. Але на цьому етапі варто уважно прислухатися до дитини і з'ясувати, чого саме вона хоче.

Наприклад, якщо донька вирішила стати ветеринаром, запропонуйте додаткові заняття хімією. Це допоможе заповнити вільний час дівчинки і наштовхне її на нові ідеї. Майбутній рятувальник швидше стане генералом, якщо просто із завтрашнього дня почне відвідувати гурток спортивного орієнтування.

Волонтерство

Волонтерство - це популярний в усьому світі напрям, який і час займе, і дасть змогу здобути корисні навички. Крім того, такий вид діяльності допоможе сформувати відповідальну та чуйну особистість. Поясніть, що волонтерство - це не хобі.

Дівчина, яка бажає стати ветеринаром, може вирушати в притулок для тварин, а хлопець, який мріє працювати в МНС, нехай проявить себе в добровільному пошуковому загоні. Буде дуже доречно, якщо ви знайдете час взяти участь у волонтерських заходах. Це дасть можливість провести час разом, побачити одне одного в справі, а після обговорити події, поділитися враженнями про нових знайомих.

Творчість і креатив

Можливо, постійне перебування дитини за комп'ютером не має нічого спільного з відривом від реальності і вам не потрібно думати, чим зайняти підлітка у вільний час. 

Це просто ви настільки завантажені роботою, що навіть не знаєте, що ваше чадо пише пісні для дворового рок-гурту. У цьому разі доречно проявити інтерес до композицій, запевнити, що чеснішого критика, ніж ви, у шоу-бізнесі не існує, запросити в гості учасників гурту, напоїти їх чаєм із тістечками та подумати, чим можна допомогти юним обдаруванням (приміщення, мікшер, спеціальна програма). До речі, у цій ситуації банальне схвалення - вже відчутна допомога.

Сімейний підряд

Практично безпрограшний варіант, якщо йдеться про ранній підлітковий період. Поставте певну мету, до здійснення якої ви йтимете всією сім'єю. Наприклад, влітку можна вирушити в тижневий похід або об'їхати на автомобілі Європу. Розподіліть обов'язки між усіма дорослими. Тепер, щоб ви могли більше працювати, підліток має забирати молодшу дитину із садочка (вигулювати собаку, водити бабусю в поліклініку).

Вечорами або у вихідні збирайтеся всі разом, продумуйте маршрут, складайте список спорядження. Хлопчику можна доручити купити рюкзак, а дівчинці - вибрати нові футболки. Таке проведення часу згуртує сім'ю, навчить підлітка брати на себе відповідальність, працювати в команді.

Кулінарія

Залучайте дітей до допомоги в організації подієвих заходів. У цьому контексті йдеться не про те, щоб змусити хлопця почистити картоплю, а про спільне приготування святкових або сімейних фірмових страв. Як правило, таке проведення часу призводить до згуртування, спонукає до душевних розмов.

У процесі роботи радьтеся, пропонуйте експериментувати. Не кричіть, не нервуйте, якщо щось не виходить. Проговорюйте дії, як у знаменитих кулінарних передачах. Якщо дитина виявить інтерес до гри, підтримайте. Якщо ставка зіграє, ви частково розв'яжете проблему з поліпшенням стосунків із чадом, що подорослішало.

Спорт

Добре, якщо батьки займаються спортом. У цьому разі завжди можна запросити підлітка потренуватися разом, познайомити його зі своїми друзями, вирушити за новою спортивною формою. Але якщо батьки ведуть постійну ділову активність, яка не залишає часу на футбол або йогу, то доведеться діяти інакше. Пропонуючи підлітку зайнятися спортом, ви ризикуєте зіткнутися з агресією. Звісно, він же дорослий, і сам знає, вирушати йому в тренажерний зал чи ні.

Ідеальний варіант, зробити так, щоб пропозиція записатися в секцію надійшла від авторитетної для вашої дитини людини. Не забувайте про необхідність залишатися коректними в будь-якій ситуації. Ви старші, у вас більше досвіду, але не варто кричати про це за кожної зручної нагоди.

Рухливі ігри

Незалежно від того, займається ваша дитина спортом чи ні, рухливі ігри їй не зашкодять. Дізнатися, чим зайняти підлітка у вашому місті, якщо є можливість виділити з бюджету додаткові кошти, не складе труднощів. Це можуть бути боулінг, лазерні "стрілялки", квест-кімнати або щось абсолютно нове, про що ви не маєте уявлення.

Якщо щось викличе інтерес, розвагу можна використати як заохочення за якісь заслуги. Знову ж таки, ідеальний варіант - скласти підлітку компанію. У будь-якому разі не варто ставити його перед фактом, примушувати чи шантажувати. Необхідно розуміти, що навіть якщо ви досягнете бажаного, результат вийде зовсім не такий, якого ви очікували.

Для батьків

Будьте з дитиною на одній хвилі! Намагайтеся якомога більше часу проводити разом. Балансуйте між тим, що хоче підліток і тим, що хочете ви. Купуйте йому модний повсякденний одяг, не непритомнійте при спробі змінити зачіску або пофарбувати волосся в рудий колір, не намагайтеся завжди наполягти на своєму.

Просто любіть дітей, які дорослішають, і всіляко підтримуйте їх у цей складний період.

Категорія
Всі
Вибрані товари (0)
Ваш список обраних товарів порожній!
Ваш кошик (0)
Популярні запити: Сукня, Спідниця, Блуза