0
0

Чудо-матеріал фліс: усі за та проти

18.10.2020
23311
Чудо-матеріал фліс: усі за та проти
Категорія:
Для матусі

Турботливі матусі вибирають для своїх малюків усе найкраще. І одяг не виняток. Дітей одягають у речі з натуральних матеріалів, які не перешкоджають «диханню» шкіри, підтримують температуру тіла, забезпечують комфорт. Але є тканина, що складає конкуренцію природним матеріалам. З неї створюють різні предмети осіннього та зимового гардероба. Чи варто вибирати фліс для дитини? Які властивості має цей матеріал? Пропонуємо вивчити всі за та проти, щоб зробити правильний вибір.

Опис і властивості

Фліс — синтетичний аналог вовни. У його основі — поліестер. Синтетичні волокна начісуються з двох сторін, утворюючи приємний на дотик і теплий матеріал. Але не поспішайте робити вибір проти флісу. Тканина володіє відмінними властивостями:

  • м'якість і пухнастість роблять її приємною на дотик;
  • вона прекрасно зберігає тепло та не дає малюкам замерзнути в холодний сезон;
  • у складеному вигляді елементи гардероба не займають багато місця;
  • фліс характеризується гігроскопічністю, відмінно пропускає повітря, він міцний, еластичний, зносостійкий;
  • тканина володіє довговічністю й невибагливістю в догляді. Речі легко перуться, швидко сохнуть, зберігають свою м'якість і насиченість кольорів протягом довгого терміну служби.

Фліс перевершує натуральну вовну за багатьма параметрами. Складність догляду — один із ключових критеріїв проти природної сировини. Але штучний аналог — гіпоалергенна тканина, проста в обробленні. Ще одне за — ціна. Вартість виробів з м'якого, приємного на дотик і теплого флісу нижче, ніж вовняних моделей. Основна його функція — зігрівати. Він підійде діткам з алергією на натуральні види сировини, це прекрасна альтернатива для всіх, хто не може носити вовняний одяг і пуховики.

Деякі недоліки флісу

Незважаючи на численні плюси флісу, мами часто вибирають своїм чадам натуральні матеріали. Чому вони налаштовані проти штучного замінника вовни? Один із недоліків — здатність накопичувати статичну електрику. Через цю властивість річ притягує смітинки й пил, внаслідок чого швидко забруднюється. Ще кілька чинників проти флісу: низька термостійкість, швидка займистість, утворення катишків.

Для усунення недоліків виробники використовують різні методи оброблення. Антистатична, антисептична, вогнетривка, вологовідштовхувальна — вони роблять матеріал більш якісним, захищають від загоряння, статичної електрики, пилових кліщів і мікроорганізмів. Оброблені такими способами вироби мають більше за, ніж проти. Виробники максимально подбали, щоб зробити фліс безпечним для малюків, невимогливим у догляді, практичним і довговічним.

Види флісової тканини

Щоб вибрати якісний одяг для дитини, недостатньо порівняти всі за та проти. Рекомендується розібратися у видах тканини й особливостях кожного варіанту. Фліс може бути двох видів:

  • односторонній. М'який, тонкий, легкий. З нього шиють дитячі костюми й комбінезони, реглани та толстовки, піжами й халати;
  • двосторонній. Щільний, теплий. Він використовується для пошиття светрів, шапок і рукавиць, демісезонних комбінезонів. З двостороннього флісу виготовляють підкладки для зимового взуття, курток і штанів. Він є відмінним утеплювачем.

Матеріал також класифікують за щільністю. Мікрофліс — найтонший і підходить для пошиття легкого одягу, який надягають у теплу погоду. Polartec — тканина середньої щільності. З неї виготовляють реглани, светри та все, що надягають у прохолодний день під куртку. Найщільніший — Polartec Bipolar. З нього шиють теплі елементи зимового гардероба.

Виробники також додають до виробів інші волокна. Лайкра робить їх більш міцними, вовна підвищує екологічність, спандекс забезпечує еластичність і зносостійкість. Але синтетика не дозволяє шкірі «дихати», погано поглинає вологу.

Знаючи особливості різних видів матеріалів, ви можете самостійно порівняти всі за та проти, вирішити, варто купувати кофти, піжами з флісу для дівчинки або хлопчика чи краще придбати елементи гардероба з натуральної сировини.

Рекомендації з догляду

Щоб вироби прослужили довше, радували малюка своєю м'якістю, зігрівали та дарували відчуття комфорту, слід врахувати деякі правила догляду.

Прати речі з флісу рекомендується при температурі 30–40 °C, щоб виключити ймовірність деформації. Попередньо одяг вивертається, блискавки застібаються. Використання спеціального мішечка-сітки вбереже від утворення катишків. До пральної машини можна додавати стабілізатори кольору й антистатичні ополіскувачі. Головне — використовувати засоби, які призначені для флісової тканини. Рекомендується вибирати делікатний режим, небажаний віджим.

Одяг з флісу не слід сушити в машинці, на батареї або біля інших опалювальних приладів. Дайте йому трохи просохнути в горизонтальному положенні. Потім повісте на сушарку в гарно провітрюваному приміщенні або на свіжому повітрі. При ручному пранні вироби не варто викручувати, не рекомендується гладити або відпарювати. При сушінні в розправленому вигляді кофти, штани, комбінезони не будуть виглядати м'ятими.

Якщо на виробі з'явилася пляма, замочіть його в холодній воді на 20 хвилин. Забруднення можна запрати господарським милом. Після цього речі рекомендується прополоскати й відправити сушитися.

Як носити вироби з флісу

Ви напевно вже порівняли всі за та проти й вирішили, купувати вироби з флісу своїй малечі чи ні. Якщо найближчим часом гардероб малюка поповниться такими речами, ось кілька рекомендацій, як їх носити.

Флісові кофти не варто надягати на голе тіло, краще на термобілизну або бавовняну футболку. Ці елементи гардероба використовуються в ролі проміжного або верхнього одягу. Додатковий шар з натурального матеріалу дозволить флісу виконувати свої основні функції: зігрівати, захищати від холоду, відводити вологу та дарувати відчуття комфорту.

Категорія
Для матусі
Вибрані товари (0)
Ваш список обраних товарів порожній!
Ваш кошик (0)
Популярні запити: Сукня, Спідниця, Блуза