0
0

Підготовка дитини до школи: як усе зробити правильно

01.06.2024
140
Підготовка дитини до школи: як усе зробити правильно
Категорія:
Всі

Вступ до середнього навчального закладу – важливий етап у житті малюка, його тата й мами. Недостатньо просто купити все необхідне за списком, варто попередньо прочитати поради батькам, як підготувати дитину до школи.

Потрібно приділити увагу не тільки інтелектуальному, а й фізичному, психологічному розвитку. Не поспішайте записуватись на всі види підготовчих занять і муштрувати уроками з читання, письма, лічби. Не менш важливі навички комунікації, готовність дотримуватися правил і розпорядку, дбати про свою безпеку.

Як допомогти позбутися страху перед школою

Будь-яка дитина боїться настільки кардинальних змін у житті, навіть якщо вона ходила до садочка й звикла знаходитись серед інших дітей та дорослих. Тому ваше завдання – зробити процес підготовки цікавим та захопливим. Насамперед дозвольте стильну шкільну форму майбутньому першокласнику або першокласниці вибрати самостійно.

Дитина швидше перестане боятися, якщо ви сформуєте позитивний імідж школи. Розкажіть про неї як про місце, де можна дізнатися багато нового, знайти друзів і цікаво провести час. Не лякайте, що вчитель сваритиме за порушення правил, не розповідайте про погані оцінки за невивчений алфавіт. Поясніть, що викладач – наставник та помічник, якого потрібно поважати, а не боятися.

Не завадить заздалегідь привчити дитину до шкільного розпорядку, тоді їй буде простіше дотримуватися розкладу. Малюкові знадобиться власне робоче місце – облаштуйте його так, щоб можна було сидіти з рівною спиною та правильно тримати ручку або олівець. Практикуйте зосереджену роботу в таких умовах протягом 20 хвилин, а потім робіть рухливі перерви. Уникайте перекусів під час домашніх занять – це заборонено на уроці.

Що повинні вміти майбутні першокласники

Потрібні для успішного навчання навички з’являються не відразу, над кожною потрібно ретельно працювати. Не вивчайте заздалегідь усю шкільну програму та не змушуйте дитину вчитися швидко читати ще до 1 класу. Ваша задача ー пропрацювати основи для безпроблемного виконання завдань та взаємодії з однокласниками.

Навчіть дитину тримати свій одяг у чистоті та порядку, розкажіть, що красивий жакет, який ви придбали для школи, виглядатиме таким тільки в тому разі, якщо носити його акуратно. Важливо не перестаратися й не дати дуже багато знань, інакше вашому малюкові буде нудно на уроках. До того ж за програмою НУШ немає чіткого списку того, що потрібно знати в 1 класі.

Підготовка до школи передбачає роботу над такими навичками:

  • письмо. Йому краще приділяти увагу щодня, проте проводити короткочасні заняття (наприклад, написати один рядок або декілька літер і повторити їх);
  • читання. НУШ не вимагає вміти читати ще до школи, проте вже на першій сторінці підручника це доведеться робити. Визначення швидкості читання ー одне з найпопулярніших змагань між учнями, тому краще навчитися цього до школи;
  • лічба. Додавати й віднімати достатньо в межах першого десятка. Це базові знання, які допоможуть швидше опанувати програму математики в другому класі та під час подальшого навчання.

Фізична готовність також має значення – прищеплювати інтерес до спорту найкраще на власному прикладі. Проводити час активно разом корисно й для вашого здоров’я. Грайте в м’яча, катайтесь на велосипедах, робіть ранкову зарядку – це все допоможе дитині почуватися впевнено на уроках фізкультури й не відставати від однокласників.

Не завадить почати відвідувати секції з гімнастики, танців, боротьби чи того виду спорту, який подобається малюкові. Головне, щоб він хотів відвідувати тренування й сам стежив за розпорядком. Не вимагайте великих досягнень чи перемог на змаганнях, адже головним є бажання фізично розвиватися та вести здоровий спосіб життя.

Як визначити інтелектуальну готовність до школи

Лічба, читання, письмо – важливі навички, проте зосереджуйтесь не тільки на них. Вчителі приділять їм достатньо уваги, тоді як вам важливо навчити дитину правильно мислити й аналізувати події, міркувати над побаченим, прочитаним і загалом над життєвими ситуаціями. Перше, що потрібно, – створити комфортні умови для пізнання нового.

Тут вам допоможуть:

  • читання розвивальних книжок (наприклад, енциклопедій);
  • перегляд відео;
  • спільні прогулянки;
  • відвідування цікавих місць.

Більше розмовляйте з малюком, навчайте спілкуватися зі старшими, однолітками та молодшими дітьми. Коли дитина говорить, не перебивайте, показуйте, що вас цікавить її думка й подобається спілкуватися. Тоді майбутнім школярам буде простіше адаптуватися й налагодити комунікацію в школі.

Інтелектуальна готовність передбачає також розвиток логіки й нестандартного мислення, особливо під час виконання побутових задач. У результаті розум малюка стане гнучкішим, йому буде легше засвоювати нову інформацію й використовувати креативний підхід. Потрібно також приділити увагу формуванню посидючості, уважності, вмінню концентруватися.

Соціальна готовність дитини

Купуючи все до школи, зберіться до магазину разом, виберіть красиву спідницю та інші речі. Коли щоденний образ подобається дитині, вона має додаткову мотивацію, щоб ходити на заняття. Соціальна підготовка передбачає вміння адаптуватися до різних форматів спілкування й навчання, які відрізняються від звичних для садочка.

Розглядаючи правила, як підготувати дитину до першого класу, враховуйте такі моменти:

  • дозвольте малюкові знайомитися з іншими в людних місцях, але тільки з їхнього дозволу та у вашій присутності;
  • відвідуйте разом торговельні центри, супермаркети, магазини – так дитина звикне не губитися серед великого скупчення людей;
  • навчіть адекватно сприймати критику, розкажіть, що вона стосується тільки конкретних результатів роботи або ситуації;
  • розігруйте різні сценки з життя, щоб допомогти майбутньому першокласникові правильно формувати свою думку;
  • довірте питання вибору сарафана чи іншого одягу дитині, розкажіть, навіщо потрібно носити шкільну форму та чим вона відрізняється від нарядних речей.

Важливе також вміння працювати самостійно – не поспішайте допомагати, якщо дитина про це не просить.

Психологічна готовність до школи

Навіть якщо ваш малюк стриманий і серйозний, це не означає, що він швидко адаптується. Зміни – це завжди стрес, тому приділіть увагу психологічній підготовці. Велике значення мають позитивне мислення та вміння контролювати негативні емоції, зокрема гнів або образу. Тут допоможе моделювання різних життєвих ситуацій із пошуком способів вирішення.

Досягти успіху не тільки в школі, а й у подальшому житті допоможе вміння доводити все до кінця. Завдання мають бути простими та приємними, щоб для виконання знадобилося не більше ніж 30 хвилин. Якщо більшу частину цього часу дитина працюватиме зосереджено, це дуже добре. Психологічна готовність до школи починається вдома.

Які навички знадобляться першокласникові

Щоб сформувати позитивне сприйняття школи, не варто муштрувати дитину й казати, що говорити можна тільки з дозволу вчителя та піднявши руку. НУШ передбачає активний живий діалог між дітьми, тому важливим є правила взаємоповаги: не перебивати, коли говорять інші, не вигукувати й уважно слухати співрозмовника.

Серед правил, як підготувати дитину до школи, – також формування базових навичок і самостійності. Це стосується таких елементарних повсякденних дій, як зав’язування шнурків чи застібання ґудзиків, вміння правильно одягнути сукню чи штани, перевдягнутися в спортивний костюм. За можливості купуйте речі, де не дуже багато застібок.

Важливо привчити дитину впізнавати свої речі та тримати їх у порядку:

  • купуйте канцелярію та інші предмети разом – тоді малюк точно впізнаватиме їх за виглядом і формою;
  • тренуйте навички складати шкільну сумку за розкладом – дайте дитині роздивитися кожне відділення й запланувати, що саме вона туди покладе;
  • підписуйте речі дітей на внутрішніх етикетках або за допомогою наліпок – так вчителю буде простіше ідентифікувати їх.

Якщо ваша школа працює в змішаному або офлайн-форматі, відпрацюйте алгоритм дій під час повітряної тривоги. Пройдіться разом від навчального закладу додому, покажіть, де знаходяться укриття, поясніть, наскільки важливо зберігати спокій і виконувати вказівки вчителя.

Батькам необхідно підготувати себе й дитину до школи. Малюки часто бояться йти до першого класу тому, що там поруч із ними не буде матусь. Розкажіть, що школа не є причиною вашої розлуки, це веселе й цікаве місце, де завжди можна попросити допомоги у дорослих. Практикуйте здорове та спокійне ставлення до помилок, щоб допомогти дитині побороти страх невдачі.

Топ корисних порад для батьків майбутніх першокласників

Правильний і впорядкований режим дня, нагороди за досягнення та помірні навантаження допоможуть підтримувати інтерес до навчання. Щоб дні не здавалися одноманітними, підберіть стильні комплекти одягу на різні випадки шкільного життя. Дотримуйтесь таких простих порад:

  1. Мотивуйте. Коли інтерес до навчання починає згасати, організовуйте цікаве дозвілля на вихідних.
  2. Давайте відпочити. Можна зробити це позапланово, якщо ви бачите, що дитині складно адаптуватися.
  3. Цікавтеся, як малюк провів день. Уважно слухайте, запитуйте, що було сумного й веселого, які події найбільше запам’яталися.
  4. Не перевантажуйте додатковими заняттями хоча б перші 6 місяців школи.
  5. Не сваріть, коли у дитини щось не виходить, краще допоможіть і зробіть це разом.

Сприяйте спілкуванню малюка з однокласниками – нехай проводить із ними час і поза школою. Дозвольте запрошувати друзів додому або ходити з ними на прогулянки. 

Пам’ятайте, що саме ви є для свого сина або доньки авторитетом, тому від вас і вашого ставлення залежить, як майбутній першокласник сприйматиме навчання в школі. Придбайте необхідні матеріали для письма, читання та лічби, проте не нав’язуйте ці заняття. Формуйте позитивне ставлення до уроків та однолітків, тоді похід до першого класу не стане великим стресом.

Категорія
Всі
Вибрані товари (0)
Ваш список обраних товарів порожній!
Ваш кошик (0)
Популярні запити: Сукня, Спідниця, Блуза