0
0

Безпека дітей в інтернеті: що потрібно знати батькам

01.07.2024
163
Безпека дітей в інтернеті: що потрібно знати батькам
Категорія:
Всі

Інтернет може бути не тільки помічником, довідником і засобом комунікації, а й підступним ворогом - невидимим, а від цього ще більш небезпечним. Багато батьків вважають, що відсутність прямого, фізичного контакту з чужою людиною - гарантія безпеки дитини, а правила в інтернеті для дітей - не більше ніж умовність, новий вид параної. У результаті доводиться розв'язувати проблеми, замість того щоб запобігати їх виникненню. Отже, що потрібно знати батькам, щоб зробити присутність дитини в інтернеті безпечною?

Знайомство дитини з інтернетом і батьківський контроль

Як правило, перше знайомство малюка з інтернетом відбувається в дошкільному віці, причому з ініціативи самих батьків. Дорослі ставляться до айфона або планшета як до іграшки, яка допоможе "вимкнути" чадо на певний час. Практично всі розуміють, що чинять непедагогічно, але швидко знаходять виправдання своїм діям. Батьки радіють, коли малюк сам перемикає мультики, шукає цікаві відео в додатках, робить досить вдалі знімки. Мало хто думає про те, що дитина може випадково перейти за шкідливим посиланням або знайти непризначений для її віку контент.

Робіть таке:

  1. Проявіть пильність - встановіть батьківський контроль на всіх пристроях, до яких дитина має доступ.
  2. Відправляючи малюка дивитися мультики, скачайте їх і відключіться від мережі.
  3. Не ставтеся до інтернету як до дитячої ігрової кімнати, де можна залишити дитину на кілька годин.
  4. Попросіть старших дітей контролювати доступ малюка до їхніх гаджетів.
  5. Не дозволяйте брати телефон у садочок або на заняття в студії. Для забезпечення зв'язку купіть розумний годинник.
  6. Не дозволяйте родичам і друзям давати дитині свої телефони "пограти/подивитися". Ви не знаєте, що саме вона може знайти на чужих пристроях.

Проводьте з малюком якомога більше часу, грайте в рухливі ігри, привчайте до друкованих книжок.

Світ віртуальний - небезпека реальна

Більшість дітей, які досягли шкільного віку, вже досить добре користуються інтернетом, чому сприяють онлайн-навчання та повсюдна присутність Wi-Fi. Тепер діяти потрібно дещо в інший спосіб. Доти, доки дитина не вступила в перехідний вік, дитяча безпека в інтернеті залежить від вас на 100%. Суворо контролюйте її проведення часу за комп'ютером, навіть якщо там встановлені всі системи безпеки. Це тільки здається, що сучасні діти нічим, крім "стрілялок", не цікавляться. Насправді заради того, щоб побачити те, що "бачив Ведмедик", дитина може знайти спосіб відключити батьківський контроль або налаштувати точку доступу при вимкненому роутері, скориставшись гаджетом старшого брата.

Тому:

  1. Визначте час, який дитина проводить за комп'ютером.
  2. Не встановлюйте ПК чи ноутбук у її кімнаті.
  3. Не реєструйте в сумнівних соціальних мережах, навіть якщо вони заявлені як навчальні.
  4. Не заохочуйте самостійне використання популярних месенджерів з метою обміну фотографіями.
  5. Поясніть, що самостійний вихід в інтернет такий самий небезпечний, як і прогулянка на самоті нічним містом або сон із відчиненими вхідними дверима.

Пам'ятайте про те, що дитина має знати правила користування інтернетом навіть у тому разі, якщо у вас вдома немає комп'ютера і смартфона. Сьогодні це так само природно, як вчити правила дорожнього руху.

Стоп! Заборонена зона

Заборони часто мають ефект, прямо протилежний очікуваному. Батьки повинні не віддавати накази, а пояснити, що можна, а що не можна робити дітям в інтернеті. Говоріть із дитиною на рівних, зробіть акцент на тому, що встановлювані правила стосуються всіх, зокрема й вас. Візьміть за аксіому, що дитина 10-13 років не розуміє, що таке інформаційна безпека або крадіжка особистості. Проводьте паралелі, що дають змогу підлітку ототожнювати правила поведінки в інтернеті з правилами, за якими він живе в реальному житті.

Не можна робити таке:

  1. Створювати акаунти або облікові записи, не поставивши до відома батьків.
  2. Виходити в інтернет з інших пристроїв, викладати свої фотографії.
  3. Листуватися з кимось електронною поштою/скайпом.
  4. Використовувати гаджети, що належать членам сім'ї, їхнім друзям, сусідам. 
  5. Змінювати встановлені паролі без узгодження.
  6. Переходити за незнайомими посиланнями.
  7. Знайомитися в мережі з людьми, тим більше зустрічатися з ними в реальному житті.
  8. Надавати будь-кому свої персональні дані та дані членів сім'ї.

Пам'ятайте про те, що кожен пункт вимагає обов'язкового розгорнутого пояснення. Грамотно реагуйте на всілякі "а чому Мішкові можна?". Наводьте наочні приклади, розповідайте історії (реальні або вигадані) про те, до чого може призвести порушення правил.

Діти в соціальній мережі

Основні правила безпеки для дітей в інтернеті мають насамперед стосуватися соціальних мереж. Якщо ви встановили опцію "безпечний пошук", встановили пароль і запаролили домашній комп'ютер, це зовсім не означає, що ваша дитина застрахована від ініціативних контактів у соцмережах. Найімовірніше, 13-16-річний підліток постарається будь-якими способами створити акаунт, щоб мати можливість спілкуватися з друзями, знайомитися з новими людьми.

Пам'ятайте! Щоб зареєструватися в соціальній мережі, достатньо взяти на кілька хвилин гаджет друга. Зовсім необов'язково при цьому вказувати своє справжнє ім'я або викладати свої фотографії. Згодом підліток може знайти спосіб для купівлі недорогого гаджета, і це ще добре, якщо покупки.

Ваші дії:

  1. Не забороняйте дітям реєструватися. Просто погоджуйте з ними, де саме вони можуть це зробити. Спільно складіть список.
  2. Навчіть дитину (ну або попросіть її навчити вас), як захистити акаунт від зловмисників.
  3. Поговоріть про такі явища, як інтернет-шахрайство, булінг, схиляння до дій сексуального характеру, шантаж. Скажіть, наприклад, що дитині вашої подруги погрожують і попросіть порадити, як вчинити в цій ситуації.
  4. Доручіть стежити за оновленням антивірусних програм. Підлітки люблять відповідальні завдання.
  5. Поясніть, що можна писати, а що ні, на які сайти заходити можна, а на які не можна.
  6. Будьте чесними під час розмови про поведінку в інтернеті. Підліток має зрозуміти, що ви не збираєтеся влаштовувати "полювання на відьом", зламувати його акаунти, відстежувати відвідувані сайти.
  7. Якщо в сім'ї є молодша дитина, доручіть старшому стежити за тим, щоб він виконував правила, встановлені на вашій сімейній раді.
  8. Не погрожуйте розправою в разі порушення регламенту. Відразу скажіть, що не збираєтеся контролювати, оскільки повністю довіряєте членам своєї сім'ї.

Безпека дитини в інтернеті - це проблема, яка криється не в комп'ютері, а в небажанні або неможливості приділяти час грамотному вихованню сучасних дітей. Будьте пильними, вибудовуйте довірчі стосунки, разом ходіть у походи, читайте книжки та обговорюйте будь-які проблеми.

Категорія
Всі
Вибрані товари (0)
Ваш список обраних товарів порожній!
Ваш кошик (0)
Популярні запити: Сукня, Спідниця, Блуза