0
0

Особливості догляду за трикотажем

17.10.2020
2385
Особливості догляду за трикотажем
Категорія:
Для матусі

Коли приходить осінь, більшість з нас відчуває бажання загорнутися в щось тепле, затишне, м'яке. Найкраще для цього підходять речі з трикотажу. Одяг із цієї тканини став справжнім хітом сезону, і сьогодні займає гідне місце в гардеробі сучасної модниці. Догляд за трикотажем нескладний, і улюблені речі можуть довго радувати власника, даруючи відчуття затишку та тепла.

Універсальність, практичність та інші властивості

Текстильне полотно з цієї тканини, на відміну від інших, не переплітається, а в'яжеться. Петлі легко змінюють форму, розміри, завдяки чому вироби виходять м'якими, добре розтягуються і не мнуться. Вихідними матеріалами для виготовлення трикотажу є пряжа, нитки та їх комбінування. В якості сировини використовують шовк, льон, бавовну, шерсть і синтетику (лайкру, еластан, віскозу і ін.).

Виробники часто комбінують натуральні і штучні матеріали. Сумішеві полотна включають в себе найкращі властивості всіх видів волокон та мають оптимальні характеристики. До загальних переваг трикотажу відносять:

  • м'якість;
  • хорошу розтяжність;
  • практичність;
  • гігроскопічність;
  • повітропроникність;
  • різноманітність кольорів;
  • привабливу вартість.

Всі ці чудові властивості притаманні полотнам, виготовленим з якісної сировини. Завдяки дивовижним характеристикам з трикотажу можна створити практично будь-яку річ — від білизни до святкового вбрання.

Правила вибору

Як буде носитися та виглядати вбрання, залежить від якості тканини. При покупці важливо звернути увагу на те, як річ тягнеться і тримає форму. Шви повинні бути рівними, акуратно обробленими. На якісному виробі відсутні витягнутості, потертості, розпущені петлі та інші можливі вади.

Ідеальним варіантом вважається одяг з трикотажу з додаванням штучних волокон. При цьому співвідношення повинно бути 20% синтетики на 80% натуральних ниток. Такий виріб має міцність, добре пропускає повітря і довго носиться. При більшому додаванні синтетики річ коштує дешевше, але при цьому втрачає в якості.

Мода на трикотаж

Одне із завдань, яке вирішують в цьому сезоні фахівці фешн-індустрії, полягає в створенні бездоганного і одночасно комфортного образу. Речі з трикотажу ідеально підходять для цього. В такому одязі легко стильно виглядати, при цьому не доведеться терпіти незручності. І все це завдяки універсальності, практичності та іншим чудовим характеристикам зробленого з різних ниток тканини.

Сьогодні виробники шиють з усіх видів трикотажного полотна наступні вироби:

  • піджаки, кардигани;
  • светри, водолазки;
  • спідниці, сукні;
  • штани;
  • сорочки і блузи;
  • верхній одяг;
  • піжами;
  • шорти;
  • майки та футболки;
  • легінси;
  • панчішно-шкарпеткові вироби;
  • спортивний одяг;
  • рукавички та перчатки;
  • шапки;
  • шарфи;
  • дитячі комплекти.

Трикотажні речі не утрудняють рухів, їх зручно та приємно носити. При цьому одяг не накопичує статичну електрику. Ці, а також інші переваги всіх видів в'язаної тканини оцінили відомі модельєри. Трикотажні колекції впевнено завоювали подіуми, і в цьому сезоні такий одяг став однією з найактуальніших тенденцій. У моді сукні, світшоти, шорти і багато іншого. В тренді трикотажні речі сірої, синьої, чорної, зеленої, бордової гами та пастельна палітра відтінків. Не здають модних позицій також білий і бежевий кольори. Серед фасонів лідирують кежуал, спортивний і міський вуличний стилі. Шанувальники офісного одягу і романтики в цьому сезоні також не обділені увагою дизайнерів.

Цікавий факт. Трикотаж довго застосовувався для виготовлення одягу небагатих людей. Популярність матерія знайшла тільки в ХХ столітті, завдяки відомій законодавиці мод Коко Шанель.

Особливості догляду за трикотажним одягом

В'язаний текстильний матеріал відрізняється делікатною структурою і вимагає деякої обережності при поводженні. При недбалому, неуважному ставленні до речей вони швидко втрачають привабливий вигляд. Кілька неакуратних прань — і улюблений одяг може бути зіпсований назавжди.

Найпоширенішою проблемою виробів з трикотажу є виникнення катишек на лицьовій стороні. Існують різні причини явища. Іноді це відбувається через невисоку якість в'язання полотна або через велику кількість синтетики у складі. Проте найпоширеніша причина криється в неправильному пранні і догляді за трикотажними виробами. Виконання кількох нескладних правил допоможуть зберегти естетичний вигляд улюблених речей на довгий час.

Один із найважливіших секретів полягає в тому, щоб дати трикотажу «відпочити». Зберігати одяг з в'язаного полотна краще в складеному вигляді, так як на вішалці він може витягнутися і деформуватися. Стопки в шафі не повинні бути щільними, а самі речі обов'язково вкладаються чистими. Для сезонного зберігання рекомендується використовувати засоби, які відлякують міль.

Крім цього, існують такі правила догляду за делікатною тканиною:

  1. Акуратне прання трикотажного виробу. Перше, на що варто звернути увагу — це температура води. Вона не повинна перевищувати 40 °С. Правило одне: краще прохолодна, ніж гаряча вода. Інакше одяг ризикує швидко втратити привабливий вигляд. При високій температурі матеріал сідає, стає жорстким і тьмяним на вигляд. При цьому рекомендується уникати фанатичності та не прати чисті речі, але і не допускати сильних забруднень. Перед процесом виверніть одяг, так менше пошкодиться лицьова сторона.
  2. Будь-який трикотаж рекомендується прати вручну або на делікатному режимі машинки. Для особливо ніжних, ажурних або в'язаних виробів застосовуйте тільки перший варіант. Такі речі не можна терти і сильно віджимати, так як вони ризикують швидко втратити естетичний вигляд. Щоб одяг з трикотажу швидше висох, можна прибрати залишок вологи, замотавши її в банний рушник. При пранні в машинці обов'язково вивчіть бірку на виробі і ознайомтеся з рекомендаціями виробника.
  3. Використання спеціальних засобів. Для прання трикотажу необхідно застосовувати порошок або шампунь, призначені саме для цього виду тканини. Зверніть увагу на склад: в ньому має бути відсутня хлорка, луги або інші відбілюючи речовини. Використовуйте кондиціонер, він зробить матеріал більш м'яким та еластичним. Якщо спеціальних миючих засобів для цього виду тканини немає під рукою, можна застосувати звичайний шампунь для волосся або піну для ванни.
  4. Правильна сушка речей. Одяг з еластичного трикотажу не повинен висіти вертикально. У такому вигляді він ризикує швидко втратити форму. Тому виріб розташовують на горизонтальній рівній поверхні далеко від джерела тепла і прямих сонячних променів. Попередньо під мокру річ можна розстелити рушник, який вбере залишки вологи. Обов'язково надайте улюбленій сукні чи светру правильну форму та розгладьте складки руками.
  5. Бережне прасування. Якщо в полотні присутні синтетичні волокна, то такий одяг можна буде не гладити праскою. Досить організувати правильну сушку речі, і на ній не утворяться складки. Інша справа — натуральний трикотаж. Його необхідно гладити з виворітного боку та тільки через тканину. Температура на прасці виставляється середня або трохи нижче. Найкращий результат дає обробка парою, але при цьому уникайте дотику приладом до матерії. Крім того, такий спосіб не можна застосовувати при наявності вишивки або рельєфних візерунків на тканині, які можуть втратити об’єм і привабливий вигляд.
  6. Позбавлення від катишків (сплутаних між собою волокон). Існує кілька варіантів усунути проблему. Для цього використовують спеціальну щітку або машинку для видалення катишек. Прилад продається в магазинах побутової техніки та вельми швидко, ефективно вирішує проблему. А ось збривати лезом або зрізати ножицями скачані, сплутані волокна не рекомендується, так як можна легко пошкодити тканину. Такі способи, як усунення катишек зубною щіткою, гребінцем або скотчем, малоефективні і незручні для застосування на великих площах матерії.

Є ще кілька секретів, як доглядати за трикотажем. Справитися з сильними забрудненнями допоможе сода. Речовину додають в прохолодну воду, в якій залишають річ ненадовго. Час замочування має бути коротким, максимум півгодини.

Для додаткового захисту при машинному пранні виріб можна помістити в спеціальний мішок-сітку. Речі обов'язково розсортуйте за кольорами, щоб не зіпсувати первісний вигляд виробу.

Вивести плями допоможе замочування в холодній воді з додаванням концентрованого розчину миючого засобу. Річ потім необхідно добре випрати і прополоскати. Цей метод можна застосовувати до свіжих плям, застарілі забруднення прибираються тільки спеціальним засобом.

Можливі помилки догляду за трикотажем

Один із поширених промахів, який може призвести до псування виробу, полягає в неправильному сортуванні речей. Наприклад, важливо розділяти одяг для прання за ступенем забрудненості. Якщо дуже брудний светр покласти із вчорашньою несвіжою сукнею, то перший ризикує залишитися в неналежному вигляді, а друга — отримати додаткові плями. Це очевидно, проте така оплошність часто допускається.

Ще одна помилка полягає в використанні вакуумних пакетів для тривалого зберігання. Мало хто звертає увагу на те, що речі повинні добре провітрюватися при кімнатній температурі. Інакше при відсутності належної вентиляції вони швидко втратять свіжість, естетичний вигляд і бездоганну форму. Тому не рекомендується поміщати в вакуумний пакет одяг на довгий термін зберігання.

Доглядати за трикотажем нескладно. Дотримуйтеся простих правил, і улюблена річ прослужить довго. При цьому матеріал не втратить свої якості, і одяг збереже чудовий, красивий вигляд.

Категорія
Для матусі
Вибрані товари (0)
Ваш список обраних товарів порожній!
Ваш кошик (0)
Популярні запити: Сукня, Спідниця, Блуза